ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak

Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem człowieka i z tego powodu przypisywano mu znakomite działanie na cały ludzki organizm. Kiedyś wierzono, że jeśli roślina dobrze działa na poszczególne części ciała człowieka, to ma ich kształt. I tak na przykład: fasola miała być dobra na nerki. Żeń-szeń znany jest ludzkości od 4000 lat. Już wtedy Chińczycy zaczęli doceniać jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Żeń-szeń trafił z Japonii do Europy w 1610 roku.

Należy zwrócić uwagę, że żeń-szeń jest bardzo silnym afrodyzjakiem dla mężczyzn. Już Ludwik XIV był leczony z niedyspozycji seksualnych za pomocą żeń-szenia. Było to w czasach, kiedy żeń-szeń był rośliną królewską, a jego wartość jeszcze w XIX wieku była wyceniana na 14 razy więcej niż złoto. 1 kg żeń-szenia był 14 razy droższy niż 1 kg złota.

Żeń-szeń daje nam masę energii i poprawia pracę mózgu, zwłaszcza osobom starszym poprawia pamięć. Starochińska medycyna kwalifikuje żeń-szeń jako roślinę gorącą, stąd najlepiej pić napar z żeń-szenia w okresach zimnych: jesienią i zimą. Taki napar znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Skąd wielka wartość żeń-szenia?

Żeń-szeń to roślina wieloletnia: po roku na powierzchni ziemi pojawia się tylko jeden zielony listek, a dopiero po 10 latach pojawiają się kolejne liście i pączek. Najstarszy żeń-szeń (obecnie w muzeum w Chinach) szacuje się na 200 lat. Dlatego żeń-szeń jest taki unikatowy i Chińczycy błyskawicznie przypisali mu dodatkowe właściwość jaką jest osiągnięcie długowieczności przez regularne picie naparu z żeń-szenia. Najbardziej cenionym żeń-szeniem jest taki dziko rosnący w chińskich lasach, natomiast najpopularniejszy jest obecnie żeń-szeń syberyjski.

Smak żeń-szenia można określić jako chrzanowo-pietruszkowy, a parzenie go jest bardzo proste: parzymy go wrzątkiem pod przykryciem około 8 minut.

W Europie bardzo popularne są od XIX wieku, żeńszeniowe nalewki. To chyba taka kultura, która zalewa wszystko alkoholem i później pije dla zdrowia, tymczasem w Chinach parzono go klasycznie wodą i wypijano ze smakiem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie

Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.