ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Dong Ding Oolong

Typ liści: Oolong

dong ding oolong-7

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu – to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów parząc tę herbatę i za każdym razem nie zawodzi, a w dodatku ciągle zaskakuje smakowymi niuansami. Smakuje wyśmienicie – zawiera wszystkie przyjemności tajwańskiego oolonga z delikatną karmelową słodyczą, której w tle towarzyszą owocowe i kwiatowe nuty. Wprost cudowna złożoność smaku i aromatu, której można doświadczać podczas wielu parzeń.

Parzenie 1 i 2. (czas 1,5 min i 1 min)

Powoli otwierające się liście powoduje, iż pierwsze dwa napary stanowią osobny rozdział smakowy. Raczej delikatne, stanowią esencję „oolongowości”, słodkawe, egzotycznie kwiatowe, w pełni naturalne. Wszelkie karmelowe i orzechowe nuty dopiero delikatnie zaczynają o sobie dawać znać.

Parzenie 3 i 4. (2 min i 3 min)

W tych dwóch parzeniach ta herbata osiąga pełnię smaku i aromatu. Mocny posmak słodkawo – karmelowy miesza się z mocnymi orzechowi nutami, do tego w posmaku dochodzi do głosu owocowa nuta przywołująca smak śliwki.

Parzenie 5 i 6 (4 min i 5 min)

W tych parzeniach wszystkie przywołane smaki zaczynają się zlewać i żaden z nich nie dominuje specjalnie nad resztą. Tworzą jeden mocny i dobry smak.

O kolejnych parzeniach również można myśleć, można również inaczej rozłożyć proporcje suszu i wody (moje to 5 g na 200 ml, temperatura wody 90 stopni). Ta herbata to idealny materiał do wszelakich eksperymentów parzeniowych, co przy rewelacyjnej jakości stawni jej chyba największą zaletę! Gwarancja wielu przyjemnych siorbiących momentów i poszukiwania ogromnych pokładów poukrywanych w niej smaków.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?

Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]

Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku

Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.