ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim proces produkcji a ściślej proces fermentacji. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat białych po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną. Polega ona przede wszystkim na tym, że zebrane liście poddane są podgrzewaniu co prowadzi do zniszczenia enzymów w nich zawartych. Następnie liście są moczone i poddane procesowi podobnemu nieco do kiszenia nazywanego po chińsku men dui gdzie zachodzi fermentacja nieenzymatyczna, która zmienia ich właściwości i kolor.

Historia herbaty żółtej

Historia żółtej herbaty nie jest całkiem jasna. Legenda głosi, że była to herbata zarezerwowana pod karą śmierci jedynie dla cesarskiego dworu, lub nawet jedynie dla cesarskich ust. Nie jest jednak pewne czy to była herbata żółta jaką znamy dziś z dwóch przyczyn. Po pierwsze w dawnych czasach kolor żółty uważany był za cesarski i nazywano nim rzeczy przeznaczone dla dworu cechujące się najwyższą jakością. Można więc przypuszczać, że herbatą żółtą była nazywana każda herbata, która była dość dobra by zaszczycić cesarskie stoły. Po drugie zaś przepis przygotowania herbaty żółtej zaginął i został odtworzony w latach 80 ubiegłego wieku. Nie wiadomo jednak jak dokładnie udało się ów proces odtworzyć i jak bardzo dzisiejsze żółte herbaty przypominają te cesarskie.

Liście herbaty żółtej

Liście herbaty żółtej są ciemno zielone i mają lekko żółtawy odcień zwłaszcza widoczny na wewnętrznej stronie liścia, napar natomiast jest słomiano żółty odbijający na swej powierzchni białe ścianki naczynia w kolorze blado-różowym co jest dla tej herbaty wyjątkowe. Smak herbaty można opisać jako lekko cierpki i słodowy, pozostawia słodkawy posmak, a zapach ma intensywny i bardzo charakterystyczny lekko orzeźwiający.

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka żółtej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 80°C. Czas parzenia to najczęściej 3 minuty.

Właściwości herbaty żółtej

  • ma właśności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia
  • sprzyja trawieniu,
  • wiąże toksyny oraz pomaga usunąć zbędne substancje z ciała,
  • zawiera niewiele kofeiny poniżej 1%

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate compuesta

Yerba Mate: Compuesta. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy mieszanek ziołowych zwykle z tymiankiem[...]

Tea & Coffee World Cup 2014

Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

Lassi z matchą

Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]

Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling

Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Herbata mleczny oolong. Milk oolong

Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.