Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy do roślin dyniowatych, a jej wysuszona skorupa od zamierzchłych czasów używana była jako naczynie na płyny. Znane są tykwy z Afryki i Azji zaopatrzone w korki służące za butelki lub tykwy przecięte funkcjonujące jako naczynia do picia.
W Ameryce Południowej do produkcji naczyń służy dzbaniwo kalebasowe. Jest to roślina zbliżona do tykw ze starego świata występująca w Ameryce Południowej i znana przez tamtejsze ludy od dawna. Szeroko używana do produkcji naczyń, zwłaszcza naczyń do picia yerba mate. Dodatkową zaletą tej rośliny jest to, że można nadawać jej różne dowolne kształty owijając liną młode tykwy jeszcze na drzewie.
Matero z tykwy jest to jeden z tradycyjnych sposobów podawania yerby. Pięknie zdobione i okute naczynia z kalebasy osiągają często wysokie ceny. Przygotowywane w różnych rozmiarach i kształtach służą do różnych typów yerba mate. Przykładowo naczynie zwane porongo to kalebasa dużych rozmiarów rozcięta tak by rozszerzała się u góry. Wraz ze specjalną bombillą typu bomba służy do podawania drobnej mate typu chimarao.
Nowa kalebasa powinna przejść proces kurado przed pierwszym użyciem polegający na wyzbyciu się resztek miąższu przez długotrwałe parzenie yerba mate i wyskrobywanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić Lipton Ice Tea Lemon, jak zrobić Lipton Ice Tea Green Tea
Na Waszą wyraźną prośbę przedstawiamy prostu sposób na zrobienie Ice Tea jak ze sklepu, jednocześnie[...]
sie
Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?
Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]
mar
Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]
gru
Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho
Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]
1 Comments
mar
Herbatka z chryzantemy
Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna.[...]
lis
Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!
Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]
lis
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Yerba mate i piwo, Yerba mate Cerveza
Czy można łączyć alkohol i Yerba Mate? Czy Yerba Mate i piwo to połączenie szkodliwe[...]
mar