Znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Obecnie produkuje się ją głównie w Dongting w prowincji Jiangsu.
Historia powstania herbaty opowiada o młodej dziewczynie, która będąc zbieraczką herbaty pracowała przy zbiorach. Owej dziewczynie zabrakło miejsca w koszu i zebraną garść herbaty włożyła pod koszulę między piersi. Ogrzane ciepłem ciała listki zaczęły wydzielać bardzo intensywny, przyjemny zapach. Zaskoczone zbieraczki nazwały herbatę Xia Sha Ren Xiang, czyli „strasznie pachnąca”. Herbatą tą poczęstowano wizytującego ten region cesarza Kangxi, który zachwycił się jej smakiem i aromatem. Nazwa jednak wydała się mu mało elegancka, więc postanowił zmienić ją na Pi Lo Chun, czyli „wiosenny zielony ślimak”. Nazwa taka zdała mu się lepsza, ponieważ określała nie tylko porę zbiorów, ale także wygląd listków, które ręcznie zwijane w spirale przypominały ślimaki. Niekiedy spotkać można nazwę tej herbaty przetłumaczoną jako „nefrytowa spirala wiosny”.
Napar Pi Lo Chun cechuje się intensywnym aromatem oraz przyjemnym, owocowym posmakiem. Listki pokryte srebrnym puszkiem zawierają duże ilości przeciwutleniaczy jako, że herbata produkowana jest z najmłodszych listków i tipsów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie procesów jakim poddano liście
Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]
mar
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty
Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]
sie
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę
Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]
wrz
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?
Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]
1 Comments
sie
Przepis na Doodh Pati Chai
Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]
kwi